Duminica, 14 APRILIE 2024

Lacasuri de cult

În Cisnadie se gasesc lacasuri de cult reprezentand sapte confesiuni religioase. Cea mai larga confesiune este reprezentata de Biserica Ortodoxa.

BISERICA ORTODOXA ROMÂNA I

Construita din 1984, perioada dificila pentru astfel de initiative, având în vedere conceptia din aceea perioada de comunism, ce se concretiza mai ales prin distrugeri si darâmari de locasuri de cult, decât prin ridicarea acestora, exemple concrete în acest sens fiind chiar biserici din Bucuresti, Biserica ortodoxa româna II este un simbol al puterii credintei. Demersurile pentru începerea construirii acesteia au început înca din 1970 când, preotul Gheorghe Gaspar constata aspectul precar si necorespunzator al cladirii de cult Cisnadie II. Vechea cladire improvizata pentru exercitarea cultului ortodox a fost o donatie a unei familii de svabi plecata în Banat, pentru putinii credinciosi din acea vreme (majoritatea tigani care lucrau la casele sasilor, mai ales ca pastori de animale).

Datorita faptului ca aceasta mâna de oameni din Cisnadie n-au reusit sa aiba un preot stabil, totusi prin apelul facut la mitropolia Sibiu de catre credinciosii din partea de sus a orasului , s-a oferit sa vina când si când preotul Oros din Sadu. Acesta era greco - catolic, dar acesta nu constituia un impediment datorita faptului ca slujbele erau la fel ca si cele ortodoxe, dovada ca aceleasi carti de cult au fost aceleasi si atunci si acum.

Odata cu dezvoltarea industriei texile se observa o crestere a numarului de locuitori, majoritatea ortodocsi, ceea ce impunea construirea unei biserici. Începând ridicarea acestui lacas de cult fara aprobarea autoritatilor din acea vreme, aprobari ce nu se dadeau pentru asa ceva, preotul paroh Gheorghe Gaspar, a avut mult de suferit din aceasta cauza, însa delegatiile straine care au vizitat santierul si oamenii de buna credinta l-au salvat de multe consecinte negative.

Sediul Parohiei Ortodoxe Ramâne I este: Cisnadie, str. Magurii nr. 100, cod 555300 Telefon 0040-269-561.974

BISERICA ORTODOXA ROMÂNA II

Actuala cadire a bisericii ortodoxe române I a fost ridicata în locul celei vechi, în vara anului 1989, ca urmarea demersurilor facute de preotul Nicolae Bârsan. Biserica veche s-a cladit între anii 1893 - 1899, sub pastorirea preotului Ioan Popovici, paroh în Sadu, dupa ce mai înainte putinele familii de credinciosi (60-70 familii ortodoxe) din Cisnadie fusesera afiliate parohiei Mohu.

Reparata în 1932, cutremurul din 1940 face ca gravele avarii produse, sa duca la închiderea acesteia pâna în 1960, slujbele religioase oficiindu-se în tot acest timp într-o cazarma din apropiere. Noua biserica este construita în stil bizantin sub forma de cruce. Resursele financiare limitate primite de la stat, contributiile modeste ale credinciosilor datorate mai ales somajului ridicat ce se înregistreaza în oras în ultimul timp, fac ca terminarea acestui locas de cult sa fie de domeniul viitorului.

Sediul Parohiei Ortodoxe Ramâne II este: Cisnadie, str.Tesatorilor nr. 10, cod 555300 Telefon 0040-269-562.154

Alte confesiuni:

  • Parohia Evanghelica CA Cisnadie, str.Cetatii nr. 1-3, cod 555300 Telefon 0040-269-561
  • Parohia Evanghelica CA Cisnadioara, Nr. 50
  • Parohia Greco-Catolica, Str. Magurii Nr. 88
  • Parohia Baptista, Str. Unirii Nr. 5
  • Parohia Crestina dupa Evanghelie , Str. Magurii Nr. 90
  • Parohia Greco-Catolica, Str. Magurii Nr. 88
  • Parohia Penticostala, Str. Trandafirilor Nr. 17
  • Parohia Penticostala, Str. Lunga Nr. 47
  • Parohia Adventista de ziua a saptea, Str. Apararii Nr. 21